| Tytuł: | Niedoczynność tarczycy a progesteron |
| Autor: | C iekawa 31.8.2010, 13:36 |
| Mam pytanie odnośnie progesteronu,wiem że nie jest to związane z tarczycą ale większość z was wie również dużo o innych sprawach. Od roku czasu leczę się na niedoczynność tarczycy, w grudniu wynik TSH wyniósł 1,36,czuję się dobrze. Staramy się z mężem o dzidzię około 3 miesięcy, poprzednią ciąże miałam obumarła, jak na razie fasolki nie ma. Wiem, że czasem potrzeba czasu ale martwi mnie jedna sprawa, od około 6 miesięcy tak 4 dni przed miesiączką mam delikatne, kawowe plamienia,w sumie cała miesiączka łącznie z plamieniami trwa 10 dni. Po za tym przed miesiączką jak i w trakcie nie mam powiększonych piersi ani żadnych bóli brzucha, co do tej pory występowało. Mówiłam o tym ginekologowi ale on twierdzi,że to wina wina euthyroksu,i żeby się tym nie przejmować. Czytałam natomiast,że takowe plamienia mogą być spowodowane niedoborem progesteronu i pomyślałam,że może zrobię sobie to badanie prywatnie tylko nie wiem kiedy powinnam wykonać badanie na poziom progesteronu? Bardzo proszę o odpowiedź albo o jakieś inne sugestie. Pozdrawiam. | |
| Tytuł: | Niedoczynność tarczycy a progesteron |
| Autor: | Gosia 13.9.2010, 18:05 |
| badanie progesteronu powinnas wykonac miedzy 20-25 dniem cyklu :) | |
Ginekomastia jest to tak zwany zbyt duży rozrost tkanki gruczołowej sutka występujący u mężczyzn. Występuje w różnym przedziale wiekowym i może tyczyć się jednego, bądź obu sutków.
Choroby tarczycy
Duże rozpowszechnienie chorób tarczycy sprawia, że są one najczęściej spotykanymi chorobami układu wydzielania wewnętrznego czyli dokrewnego.